Саркози предрече бунтове заради храните

Френският президент Никола Саркози призова за открита дискусия в Г-20 за валутна реформа и регулация на пазарите за стоки за широко потребление, предаде БНР. По думите му, има риск цените на хранителните продукти да предизвикат бунтове.
Френският държавен глава припомни, че цените на земеделските стоки веднъж вече са дистигали върхово равнище и са довели до бунтове през 2008 г.
„Ако не направим нищо, рискуваме да има бунтове за храна в най-бедните страни и много неблагоприятен ефект върху световното икономическо развитие“, обясни Саркози по време на речта си за целите на Франция през 2011 г., когато е председател на Г-20, групата на 20-те най-добре икономически развити държави в света.
„В деня, когато има бунтове за храна, коя страна на масата на Г-20 ще каже, че това не я засяга? Аз не виждам дори една такава“, подчерта Саркози в речта си в Елисейския дворец.
Никола Саркози каза, че иска да увеличи финансовата роля на Международния валутен фонд.
Френският президент призова също за международен данък върху финансовите транзакции, който да помогне за събирането на 100 млрд. долара годишно за финансиране на развитието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *