Форум на младата икономическа мисъл стартира в Пловдив

Младата икономическа мисъл си дава среща в Пловдив със стартиращата иницатива „Форум Икономика”. Всяка последна сряда на месеца в „Петното на Роршах” от 19 ч. ще се изнасят лекции и ще се провеждат дискусии по актуални икономически теми.

Те са предназначини за икономически любопитни хора, които имат интерес да се обучават и самоусъвършенстват. Ще се дава трибуна на интелекта и ще се търси образователен ефект за аудиторията – обясни младият икономист от „Индъстри уоч” Георги Стоев.

Идеята е постигане на инвестиционна грамотност – хората да се научат на перспективно икономическо мислене, да знаят къде да инвестират парите си и как да контактуват и да се пазят от държавните институции. Сред водещите цели на инициативата е откриване и подготвяне на млади кадри в сферата на икономическата мисъл – обясни Георги Стоев.

За участие във форум „Икономика” няма ограничания откъм професия и възраст за аудиторията, но очакванията са да се събират предимно студенти и млади предприемачи. Не се преследва и комерсиална цел, тъй като входът е свободен, а на лекторите няма да се плаща хонорар. Това е чисто интелектуално усилие на експертно равнище – подчертават организаторите.

Те ще канят утвърдени лектори, като първият от тях – Калин Манолов, ще говори по темата: „Защо капитализмът е морален?”. Той ще провокира аудиторията с разсъждения за това що е капитализъм и има ли той морални добродетели и морална идея. Сред лекторите е и председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, който е избрал за дискусия темата: „Кой е виновен за кризата?”.

Стилът на лекциите и дискусиите ще е популярен, а не академичен – обясни икономистът Георги Стоев. „Мечтата ми е през 2026-та година в България да се роди новият „Скайп” и той да бъде регистриран в Пловдив.” – така младият икономист формулира крайната цел на стартиращата в Пловдив инициатива „Форум Икономика”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *