Саркози ще спасява френските компании с държавен инвестиционен фонд

В пореден опит да даде тласък на „икономическия патриотизъм“ френският президент Никола Саркози обяви план за създаване на държавен инвестиционен фонд, които да помага на френските компании, предаде EUobserver.com.
Фондът, който ще бъде учреден до края на тази година, ще бъде управляван от контролирания от държавата заемодател Caisse des Consignations. Той ще налива пари във френски компании, които срещат финансови затруднения и в замяна френското правителство ще купува временно дялове в тези компании.
„Не бива големите френски компании да падат в чужди ръце само защото не сме реагирали адекватно на предизвикателствата на финансовата криза”, каза Саркози пред Deutsche Welle. Той допълни, че Европа не бива да е наивна и да остави бизнеса си в лапите на хищниците.
От началото на тази седмица Саркози настоява всички държави в ЕС да създадат такива фондове по подобие на арабските държави, Китай и Норвегия. Идеята му, обаче, вече предизвика силните критики на Германия и Чехия, а дори и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който е в близки отношения със Саркози, е резервиран към тези планове.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *