Финансовата криза сред основните теми на срещата на върха в Китай

Световната финансова криза ще е сред водещите теми на Седмата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум, която тази вечер ще бъде открита в Пекин. В нея ще участват лидерите на 45 държави от двата континента. България е представлявана на форума от президента Георги Първанов.

В продължение на два дни участниците в седмата среща на Азиатско-европейския форум ще обсъждат световната финансова криза, енергийната сигурност, промените в климата и способността да се преодоляват последиците от природните бедствия. В навечерието на форума китайският министър на външните работи Ян Цзечъ коментира, че той ще засили влиянието на Азия и Европа върху международните дела и ще направи по-ефективно икономическото сътрудничество между двата континента.

България участва за първи път на тази среща на толкова високо ниво. Президентът Георги Първанов ще направи изказване по време на третата и четвъртата сесия, които са посветени на енергийната сигурност, социалното единство и диалога между цивилизациите.

В Пекин българският държавен глава ще се срещне с президента на Индонезия и премиерите на Виетнам и Индия.

Мотото на Азиатско-европейския форум, който се провежда на всеки две години, е „Визия и действие към печелившото решение”. Той е създаден пред 1996 година като първата среща на лидерите от двата континента е проведена в Банкок.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *