Саудитска Арабия ще инвестира $10 млрд. в проекти в Русия

Саудитска Арабия ще инвестира 10 милиарда долара в различни проекти чрез партньорство на Русия фонд за преки инвестиции (РФПИ) със суверенния Public Investmenf Fund (PIF). Повечето от тях ще бъдат реализирани на територията на Русия, съобщава РБК, позовавайки се на информация на „Интерфакс“.

Ръководителят на руския фонд Кирил Дмитриев съобщава пред агенцията, че това е най-голямата чуждестранна инвестиция в цялата история на РПФИ. Досега рекордът бил държан от суверенния фонд на ОАЕ, който инвестирал 7 милиарда долара. Според него споразумението между саудитския и руския фонд е едно от най-големите партньорства от този род.

Приоритетни области за инвестициите ще станат инфраструктурата, селското стопанство, медицината, транспортът, търговията на дребно и недвижимото имущество. Общо РПФИ разчита на реализацията на десетина проекта с инвестиции от 1 милиард долара. Дмитриев посочва, че средствата ще бъдат отдадени в рамите на 4-5 години.

Ръководителят на руския фонд посочва, че седем проекта вече са получили предварително одобрение и уточнява, че за сътрудничеството с PIF може да бъде задействан механизъм за автоматично инвестиране. Сходен механизъм вече се ползва при руско-китайския инвестиционен фонд.

РФПИ сключи споразумение и с друг саудитски суверенен фонд – Saudi Arabian General Investment Authority (SAGIA). Те заедно ще търсят инвестиционни проекти в Русия, а се предполага, че SAGIA ще помогне на руска фирма да навлезе на саудитския пазар.

Дмитриев посочва, че за успешното сключване на споразуменията е спомогнало посещението на принц Мохамед бин Салман на Петербургския международен икономически форум, където саудитският министър на отбраната се срещна с Владимир Путин.

Пред „Ведомости“ Дмитриев признава, че преди форума саудитските инвеститори са се отнасяли скептично към руския пазар. „Личното общуване между принц Мохамед бин Салман с президента Владимир Путин на петербурския форум им повлия“, посочва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *