Сашо Диков: Синдик искал подкуп от US фирма за ”Химко”

Представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на “Химко“ са поискали 500 хил. евро рушвет от американския инвеститор NIJ Group.Това твърди журналистът Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT, като се позова на писмо на компанията до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, което той показа, съобщиха Медиапул и Клуб Зет.

Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало.

Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби активина врачанското предприятие за 11.7 млн. лв. В последните години фалиралата компания бе предложена няколко пъти на търг, но купувачи не се появиха.

На Томова от NIJ Group били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера. Срещата се състояла в един от ресторантите ”Виктория“ в столицата през 2015 г. „Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата“, казал им човекът, чието име не се съобщава.

Самата Росица Томова заявява, че не знае за това писмо. На въпрос дали ли са й вече 15 000 евро, тя замълчала, твърди Сашо Диков. Тя отказала да даде информация и за човека Х, към когото насочила американците.Според американците обаче това станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите.

„Около „Химко“ има криминална група за изнудване“, пише още Аронов. Според инвеститорите Томова и посредникът са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи.

”За разлика от други купувачи не искаме да предаваме завода за скрап“, пишат американците и допълват, че искат той да произвежда продукция в полза на българското селско стопанство. Според тях целта не е била парите от евентуална приватизация на ”Химко“ да влязат в българския бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *