Главното мюфтийство: 50% от издръжката ни е от Турция

Главното мюфтийство е принудено да разчита на Турция за 40-50% от издръжката си. 3 млн. лева годишно се получават за издръжка на четири ислямски училища.Това обяснипо БНРглавният мюфтия Мустафа Хаджи, който беше преизбранна редовна Национална мюсюлманска конференция в неделя.

„От държавата, за съжаление, почти не разчитаме и тези финанси минават през мюфтийство по-голямата част. Ние с Турция сътрудничим в сферата на образованието.Постоянно говорим, че в България мюсюлманските духовници трябва да бъдат докарани вътре в страната. Ако искаме да бъдат обучавани вътре в страната, трябва да има училища и тези училища трябва да бъдат издържани по някакъв начин.

Държавата не отпуска средства, въпреки че ние многократно сме подали молби до МОН за делегиран бюджет на тези училища“, посочи Хаджи.Сумата се отпуска чрез турската Дирекция по религиозните въпроси (Дианет), коятодава заплати на 23-ма свои служители у нас и издържа и около 200 имами.

Около70 служители на Дианетаи техните семейства са командировани у нас. Духовниците са назначени като зам.- районни мюфтии в мюфтийства и духовни училища. Те идват тук с работни визи и визи за дългосрочно пребиваване. Поканени са от Главното мюфтийство, каквито права му дава Законът за вероизповеданията.

Според Ахмед Ахмедов, говорител на Главното мюфтийство, функционирането начетирите ислямски училищае пример за прозрачно и ефективно финансиране. Той припомни по Нова ТВ, че са поискали тези училища да минат на делегиран бюджет (т.е. на държавно финансиране), но им е било отказано.

Няма проблем с командированите у нас 23-ма служители на турския Дианет, това става ясно от писменотговор на премиераБойко Борисов до депутат от опозицията по темата, съобщава БГНЕС.
„Командироването на такива служители на Дианета се практикува в много държави на територията на Европейския съюз, като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други“, пише Борисов.

И изтъква, че представителите на Дианета, които са в България, са турски държавни служители и получават своите възнаграждения от Турция.

По Конституциявероизповеданията в България са свободни, а религиозните институции са отделени от държавата. Премиерът цитира Закона за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г., според който има възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на Дирекция „Вероизповедания“ на МС.

„Броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната, по покана на вероизповеданията е няколкостотин в различни религиозни институции, в това число и Българската православна църква“, посочва още Борисов.

Той не е коментирал въпроса на опозиционния депутат:“Налице ли са рискове изаплахи за сигурносттана България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция (Дианет – бел.ред.)“.“Дианетът е влязъл в българското мюфтийство и се меси в неговото управление и дела“, коментира преди дни бившият премиер Иван Костов.Според него една от причините за бездействието на властите, еопасение от реакция на турската страна.

По повод тиражираните опасения, че вече т.нар.“вакъфски имоти” ще могат да се продават и по този начин Турция ще може да закупи сериозно количество земя у нас, Ахмед Ахмедов заяви, че това са около 3370 имота, които са над 100-годишно наследство, от тях 1500 са джамии.

Ахмедов бе категоричен, че вакъфските имоти не могат да бъдатпродавани или ипотекирани. Те могат само да се ползват или отдават под наем в полза на мюсюлманското вероизповедание.
Преизбраният главен мюфтия също категорично отрече тиражираната информация, че се готви търговия с апортирани вакъфски имоти.

„Няма такъв текст в Устава.Вакъфски имот не се продава. Да се заменя може, ако представеният имот е по-добър от този, който изповеданието притежава, и това става с решение на Висшия мюсюлмански съвет“,заявиМустафа Хаджи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *