Чуждият бизнес до Борисов: Няма реформи, няма инвестиции

10 смесени търговски камари в България излязоха с позиция до премиера, президента, председателя на НС и правосъдния министър в подкрепа на съдебната реформа.

Писмото е изпратено от Американската търговска камара, Бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург“, Британско-българската бизнес асоциация, Българско-швейцарската търговска камара, Германско-българската индустриалнo-търговска камара, Италианската търговска камара в България, Камарата на испанската промишленост и търговия в България, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Холандската търговска камара в България.

Те изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, чев България има недостиг на върховенство на закона.

„Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват подход за тяхното елиминиране, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона, и на стратегията за реформи, одобрена от парламента“,се казва още в позицията им.

От търговските камари подчертават, че създаденото усещане, че реформата не се случва,води до неувереност от страна на инвеститоритеи действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, допълват авторите на писмото.

Те вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име, както и репутация на българската съдебна система.

Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите.

„Нито една реформа на правосъдната системане би била възможна без политическа воляза прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система“, се казва още в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *