САЩ искат информация за все повече хора от Google

Американското правителство е поискало от Google информация за по-голям брой хора спрямо година по-рано, но запитванията са били за по-малко по обем данни, пише Bloomberg.

Според компанията има 4% по-малко запитвания за достъп до лични данни от страна на правителството, свързани с криминални разследвания, през първата половина на 2015 г. в сравнение със същия период през 2014 г. Но от друга страна, има 45% увеличение в броя на хората, към които са били насочени тези запитвания.

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания започна да обявява по-детайлна информация за правителствените заявки.

През юни 2013 г. Google призова американските власти да ѝ позволят да разкрива повече информация за подобен тип запитвания, като всичко това влиза в нейния доклад по сигурността.

В средата на ноември Facebook обяви, че правителствените заявки от цял свят за достъп до акаунтите на нейните потребители са се увеличили с 18 на сто през първата половина на 2015 г. Те са достигнали 41 214, а по-голямата част от тях са дошли именно от страна на САЩ.

Обявяването на тези данни показва, че технологичната индустрия се бори за по-голяма прозрачност по отношение на желанията на правителствата за получаване на достъп до потребителска информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *