Новата социална мрежа Koko ще намалява стреса

Нова социална мрежа иска да помогне на интернет потребителите да намалят стреса. Koko е достъпна чрез мобилно приложение и позволява на хората анонимно да споделят проблемите си и да получават реални, стойностни съвети, съобщава сп. Wired.

Нова социална мрежа иска да помогне на интернет потребителите да намалят стреса. Koko е достъпна чрез мобилно приложение и позволява на хората анонимно да споделят проблемите си и да получават реални, стойностни съвети, съобщава сп. Wired.

Koko комбинира в себе си познати елементи от Tinder, Whisper, Reddit и дори класическите интернет форуми. Потребителите могат да разглеждат и коментират публикациите на останалите, като сами избират колко и каква информация да се показва за тях. Освен това имат право да гласуват за всеки коментар.

Съосновател на Koko е Роб Морис, който е психолог, но и с докторантура от медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт. Той споделя, че винаги е имал интерес от намиране на начини да се извлече подкрепа, подобна на анонимните специализирани групи, където се събират хора с проблеми, но в интернет. Докато е учил и програмиране, е забелязал, че специално за тази дейност в интернет има много места, където човек може да получи всякаква подкрепа и съвети за решаване дори на много сложни проблеми. Той също е успявал да помогне на други програмисти.

Морис описва това като самоиздържащ се модел, базиран на колективен интелект. Решава да развие концепцията. „Помислих си дали не мога да използвам подобен метод за намиране на решение на други проблеми, включително лични, които са ме стресирали, и не мога дори да ги обмисля. Мога ли просто да опиша какво ме тормози и след няколко минути да видя толкова много различни гледни точки, които да ми помогнат и да ме върнат към по-положителна и рационална нагласа“, коментира Морис.

Така се ражда сайтът Panoply, който е главно за научни цели. След завършването си Морис решава да преработи Panoply в приложение за обикновени хора и така се ражда Koko. То е достъпно само през мобилни устройства (засега само iOS, скоро и Android) и е префокусирано с идеята да помага на хората да се справят с ежедневния стрес. Според Морис хората много често се разтоварват и чувстват по-добре не когато получат съвет, а когато самите те помогнат на някой друг. „Ако искаш да придобиеш и усъвършенстваш умението да можеш да мислиш в стресиращи ситуации, трябва да си много устойчив, но това е много трудно да се постигне“, коментира той. Според него именно съветването на други хора помага за постигането на тази цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *