Потреблението на въглища в света е намаляло за първи път от 1990 г.

За първи път от 1990 година насам търсенето на въглища в света е намаляло, съобщава немският икономически вестник Zeit. Според публикуван неотдавна доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), това се дължи главно на спадналото потребление в Китай през миналата година. Страната е най-големият потребител на въглища в света. МАЕ прогнозира, че дялът на въглищата в производството на електроенергия в света ще падне от сегашните 41% до 37% през 2020 година, въпреки нарастващото търсене в Индия и Югоизточна Азия.

Главният шеф на МАЕ – Фатих Бирол каза, че политиката, която трябва да се води по отношение на околната среда е свързана и с ограничаването на глобалното търсене на въглища, което трябва да продължи по начина, по който апелираха на срещата за климатичните промени в Париж.

Китай в момента е в процес на инвестиране във възобновяеми енергийни източници като вятър, вода и слънчева енергия. От вестник Zeit припомнят, че най-големият източник на емисии на въглероден диоксид са въглищата.

В доклада на МАЕ отбелязват, че сегашното по-слабо търсене на въглища е свързано и с по-слабото търсене от енергоемките отрасли, свързани с производството на цимент и стомана. В доклада се посочва и че Великобритания, която някога е била водена от индустриалната революция с използването на въглища, е заменила въглищата с газ. В петък ерата на въгледобива в Йоркшир завърши със затварянето на последната мина за добив на въглища в града.

На другия полюс е Полша. В страната 90% от енергията се извлича от въглища. Новото консервативно правителство желае да продължи статуквото в енергийния добив, въпреки последиците за климата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *