САЩ може да блокира петролните сондажи в Арктика за 5 г.

Администрацията на Барак Обама блокира плановете за нови проучвания за петрол и газ в арктическия шелф през следващите 5 години.

 

Според публикувания документ Вашингтон спира да издава разрешения за сондажи в петролните участъци в Чукотско море, морето Бофорт и в залива Кук. Подновяването на проучванията може да се обсъжда отново чак през 2022 г.

Природозащитниците приеха решението с ентусиазъм и подчертаха, че сондажите в Северния ледовит океан са заплаха за морските бозайници и ускоряват процеса на глобалното затопляне пише manager.bg. Вероятността за голяма авария при пробиването на арктическия шелф е много висока, но ликвидирането на петролен разлив сред ледовете е почни невъзможно, добавят те.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обаче заяви, че ще отмени ограниченията на Обама за петролните компании. Американските медии обаче припомнят, че процедурата за отмяна на решение на администрацията отнема дълго време и на Тръмп може да му трябват 2 години, за да изпълни обещанието си към петролните компании.

Частично ще разрешено сондирането в залива Кук, северно от Анкъридж, най-големия град в Аляска според Асошиейтед прес. Няма забрана за концесиите за проучване в Мексиканския залив.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *