САЩ разследват банки за манипулиране на цените на благородните метали

Американското министерство на правосъдието и Комисията по търговия със стокови фючърси разследват най-малко 10 големи банки за възможно манипулиране на пазарите на благородни метали, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на запознати.

Прокурори от правосъдното министерство изследват процеса на ценообразуване при златото, среброто, платината и паладия в Лондон, докато Комисията е открила гражданско разследване, пише вестникът.

Банките са HSBC Holdings Plc, Bank of Nova Scotia, Barclays Plc, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co, Societe Generale, Standard Bank Group Ltd и UBS AG Group, посочва изданието.

Индексите за благородните метали бяха подложени на повишен регулаторен контрол, след като през 2012 г. избухна скандалът за манипулирането на Libor.

Фиксингът на златото датира от столетие, като представлява стандартна цена на метала, която банките определят два пъти на ден по телефона. Някои търговци на злато твърдят, че са ощетени от схема за манипулиране на тази котировка.

Банките, които определят индексите за благородните метали, известни като фиксинги, заявиха миналата година че вече няма да управляват този процес.

Електронен ежедневен индекс за среброто сега се администрира от Thomson Reuters и CME Group, а Лондонската метална борса осигурява два пъти дневно фиксинги за платината и паладия. От 20 март ICE Benchmark Administration пък ще започне да оперира индекси за златото, които ще заменят лондонските фиксинги.

Швейцарският финансов регулатор заяви през ноември, че е открил „очевиден опит“ да се манипулират индексите на благородните метали, но миналия месец разследване на германския регулатор Bafin не откри следи от опити за манипулиране на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *