Българите в чужбина смятат за ненужно създаването на комисия за сънародниците ни зад граница

Създаването на постоянна парламентарна комисия за българите в чужбина е чиста бюрокрация и ход за привличане на гласове по време на избори. Това смятат мнозина наши сънародници в Съединените щати, съобщава изданието за българите в САЩ в. BG VOICE.

Създаването на комисията бе взето с решение на мнозинството народни представители, които го подкрепиха единодушно с 97 гласа „за”, без нито един „против” или „въздържал се” предложението на БСП. Създаването на кава комисия бе по искане на лидера на социалистите Михаил Миков. Той предложи тя да действа постоянно и да следи за проблемите на нашите сънародници в чужбина. Като мотив, депутатите от левицата посочват, че политиката за защита правата на българите зад граница и техните общности по света е специална и че тя е съществена част от цялостната политика на България.
Българите в Чикаго обаче се съмняват в истинските мотиви за създаването на комисията. Това е поредната бюрократична институция, която да отговаря за нас, казват те.
„Аз не виждам как точно ще помогнат. Това прилича по-скоро на даване на ресурси за нещо, което е малко хипотетично, и може би за привличане на гласове”, смята българският емигрант в Чикаго Николай Демирев. Той допълва, че такъв род институции за българите зад граница са поредното излишно перо в орязания бюджет на страната ни. Тези пари е по-добре да се използват за нещо друго – например да отидат към пенсионния фонд на страната, тъй като много хора са работили цял живот, а с пенсиите си не могат елементарни неща да си позволят, смята сънародникът ни във Ветровития град Георги Слабаков.

Българите в САЩ припомнят, че аналогични функции на новосъздадената парламентарна комисия има Държавната агенция за българите в чужбина, която все още е без директор. Доскорошният – Йордан Янев, беше отстранен след скандал за издаване на фалшиви удостоверения за българско гражданство.

Над десет души са подали документи за участие в конкурса за нов председател на агенцията. Преди да стартира процедурата, българи в странство излязоха с открито писмо до министър-председателя БойкоБорисов, в което посочиха, че се съмняват в прозрачността на конкурса.

Друг проблем е, че имената и кандидатите за поста председател на агенцията не говорят нищо на българите зад граница.
Подобни комисии са безсмислени, това трябва да става по инициатива насамите ни сънародници в чужбина, а не да се организира от държавата, като се спускат хора, които ние не познаваме и които не са наясно с нашите проблеми тук, смята Манчо от Чикаго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *