САЩ са пропуснали да заловят Осама бен Ладен, когато той е бил най-уязвим

САЩ са пропуснали да заловят Осама бен Ладен, когато той е бил най-уязвим, се казва в нов доклад на американския Сенат. Това е можело да стане, докато той се е укривал в афганистанските планини Тора Бора през декември 2001 г. Вместо това обаче САЩ решили да не хвърлят много големи сили в преследването и залавянето на терорист номер едно в света.
Вместо мащабна атака за залавянето на Осама бен Ладен в Тора Бора, САЩ са предпочели да поверят мисията на 100 американски командоси в сътрудничество с членове на афганистански милиции. При тази операция настрана са били държани американските снайперисти, сухопътните военни и морските пехотинци, способни да заловят терорист номер едно, пише в доклада. Той отчита, че провалът на мисията е довел до трайни последици за живота на множество хора и завинаги е променил курса на конфликта в Афганистан и бъдещето на международния тероризъм.
Бягството на Бен Ладен в Пакистан го превърна в символична фигура, продължаваща да привлича неизчерпаем поток от хора и пари, вдъхновявайки фанатиците по целия свят, пише в доклада на американските сенатори.
Документът се появява броени дни, преди президентът Барак Обама да обяви новата си стратегия за Афганистан, включваща изпращането на още десетки хиляди военни в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *