САЩ, Франция и Великобритания обстрелват цели в Либия

В отговор Муамар Кадафи обяви района на Средиземноморието за „бойно поле“. В международната коалиция срещу Либия участват пет държави – Съединените щати, Великобритания, Франция, Катар и Канада, съобщи Би Би Си.
Вицеадмирал Уилям Гортни, директор на генералния щаб на Пентагона, заяви, че първата вълна от атаки с крилати ракети, предприета снощи от американски и британски кораби и подводници, е само фаза, чиято цел е да се намали способността на силите на Кадафи да попречат на прилагането на забранената за полети зона. Главна мишена на атаката с крилати ракети са били зенитните ракети на Либия, а също така радари за ранно предупреждение и комуникационни възли, добави той. За момента американски самолети не летят над Либия и там няма американски сухопътни войски, предаде Ройтерс. Повечето от атакуваните цели са на крайбрежието, около Триполи и Мисрата,тъй катотам се намират системите на ПВО.
Британска подводница участва заедно с американски кораби в първата вълна от операция „Зората на Одисей“, при която бяха изстреляни над 110 ракети „Томахок“ по обекти на либийската ПВО. Кралските ВВС също са изстреляли крилати ракети от няколко самолета „Торнадо“.
Франция, която нанесе първият удар срещу Кадафи, опроверга либийска информация, че неин самолет е бил свален в Либия. Говорител на френския генерален щаб заяви, че всички френски самолети са се върнали благополучно.
Френският самолетоносач „Шарл де Гол“ се отправи към бреговете на Либия, съобщават от щаба на френските ВМС, цитирани от ИТАР – ТАСС. Походът на самолетоносача до зоната на операциите срещу верните на Муамар Кадафи въоръжени сили, според специалисти, ще отнеме около 36 часа. Британски кораби налагат морска блокада над Либия, съобщи телевизия „Скай нюз“. Действието е част от общите военни действия, срещу режима на Кадафи.
Днес стана ясно, че Испания ще участва във военните операции срещу Либия с четири изтребителя Ф-18, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за морско наблюдение, фрегата и подводница, съобщи министерството на отбранатав комюнике, цитирано от Франс прес. Те ще извършват патрулиращи полети от днес сутринта.
Няколко взрива се чуха в ранните часове на деня в Триполи, където системите за ПВО влязоха в действие, съобщи Франс прес.
Около 8 ч. сутринта в Бенгази цареше пълно спокойствие, съобщи кореспондентът на телевизия „Ал Джазира“ Джеймс Бейз. Няколо часа по-рано са се чули прелитащи самолети, след което вероятни експлозии. Положението е много различно от ситуацията 24 часа по-рано, като в момента силите на Муамар Кадафи са изтласкани от бунтовниците извън града.
Жителите на либийския град Мисрата, контролиран от бунтовниците срещу режима на Кадафи, заявиха, че са обстрелвани с ракети от силите на диктатора, предаде Ройтерс. Убити са 9 души. Местната болница не може да обслужва ранените, поради липса на анестезиология. Въпреки започната международна военна операция срещу режима на полковника, лоялните му сили все още се опитват да превземат града. Мисрата, който се намира на 200 км. от столицата Триполи, е последният бастион на бунтовниците в западната част на страната. Очевидци твърдят, че снайперисти стрелят по хората от покривите на сградите. Градът е изправен пред хуманитарна криза, защото трети ден няма вода.
Според съобщение на либийската държавна телевизия, жертвите от снощните удари са 48, а поне 150 са ранените, при това сред тях имало много деца. Пострадала е и болница в предградие на Триполи. Хиляди либийци се събраха в силно укрепения комплекс на Муамар Кадафи „Баб ал Азизия“ в покрайнините на Триполи, образувайки човешки щит срещу евентуален въздушен удар на съюзническите сили.
Либия поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН и заяви, че след започналата западна военна операция счита за невалидна резолюция 1973, налагаща забранена зона за полети над страната. Триполи е решил да не сътрудничи повече на ЕС в борбата срещу нелегалната имиграция, заяви правителствен представител по държавната телевиизия.
Либийският лидер Муамар Кадафи заплаши, че ще атакува военни и цивилни цели в Средиземноморието в отговор на западните въздушни удари срещу неговата страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *