САЩ харчи една България за марихуана

Електроенергията, използвана за отглеждане на марихуана в САЩ, е достатъчна за снабдяването на 2 милиона домакинства и има пазарна стойност 5 млрд. долара.
Д-р Милс от Националната лаборатория Лорънс Бъркли е изчислил, че типичното отглеждане на марихуана в закрити условия изисква 200 вата електричество на квадратен фут – точно толкова, колкото изразходва модерен компютърен център.
Ученият, който е извършил това изследване в свободното си време, е изчислил още, че един джойнт /цигара марихуана/ излъчва в атмосферата еквивалента на 1 кг. въглеродни емисии. Казано другояче, един джойнт има същия екологичен отпечатък като да се остави 100 – ватова крушка да свети 30 часа.
Експерти твърдят, че марихуаната е най-доходоносното растение в САЩ, изпреварвайки такива традиционни култури като царевица и пшеница. Производството на марихуана в САЩ се равнява на 40 млрд. долара годишно – приблизително колкото е и Брутният вътрешен продукт на България.
Приликата с България е още по-пълна: 1% от електрическото потребление в САЩ се равнява на 40 млрд. киловат часа, а през последните години в България се консумират 36 – 38 млрд. квтч.
През последните години забраната за производство и употреба на марихуана в САЩ беше охлабена, като в 17 щата култивацията на индийски коноп за медицински цели е съвсем легална. Но върху зеления рай надвисват сенки – готви се федерална забрана за всякакви форми на отглеждане на това растение.
В тази връзка д-р Милс, твърди, че с новата подготвяна всеобща забрана бизнесът с индийски коноп няма да изчезне, а ще се скрие в мази и килери. Така ще се увеличи консумацията на електричество, ще нараснат и емисиите на парникови газове.
Същевременно ако забраната падне, разходите за производство на марихуана ще спаднат със 75%, изчислил е той.
Действително става дума за големи цифри. В Калифорния 400 000 души имат лиценз да си отглеждат марихуана за лична медицинска употреба или за продажба на аптеки. В слънчевия щат около 8% от всичката консумирана ел енергия отива за домашно производство на марихуана! Това струва 3 млрд. долара годишно, но и създава емисии колкото 1 млн. автомобили.
Сегашният модел за скришно производство на канабис води до порочно разхищение на енергия, категоричен е д-р Милс. Скритите енергийни разходи в производството на марихуана обезсмислят всичките правителствени програми за енергийна ефективност.
Калифорния отново е с едни гърди напред: заради по-чистия си енергиен микс, въпреки националното си лидерство в производството на марихуана, щатът допринася за само 20% от въглеродните емисии, свързани с индийския коноп.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *