САЩ ще деблокира 1,5 млрд. долара либийски авоари в американски банки

Помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Лин Паскуа заяви, че се дискутират начините, по които Световната организация ще окаже помощ на Либия: Либийският преходен национален съвет е категоричен в очакванията си ООН да играе важна роля в развитието на Либия след конфликта. По този повод в Съвета за сигурност вече имаше предварителни дискусии за мисиите, които ще бъдат предприети. Решението последва компромисното споразумение между американската страна и Южна Африка, която се противопоставяше на този ход с мотива, че това би означавало признаване на Преходния национален съвет. Според говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд размразените средства ще бъдат отпуснати на три транша от по 500 милиона долара.
В същото време Преходният национален съвет обяви, че ще се премести от Бенгази в Триполи, откъдето ще управлява страната. Телевизионна станция, вярна на Муамар Кадафи, пък съобщи, че натовски самолети бомбардират родния му град Сирт. Телевизия Ал-Оруба обаче не дава повече подробности.
Междувременно американският държавен секретар Хилъри Клинтън призова – цитирам – нова Либия да се противопостави на екстремизма като посочи, че страната има задължения към международната общност. Опозицията настоява, че Либия трябва да е свободна и демократична, но според един от командирите на НАТО сред бунтовниците има бойци на Ал-Кайда. Клинтън посочи още, че следващите дни и седмици ще бъдат критични за страната.
Британският вестник „Гардиън“ пише в днешния си брой, че либийският лидер Муамар Кадафи е лобирал пред Съединените щати за спиране на операциите на НАТО. Според изданието, Кадафи се е опасявал от пълномащабна инвазия на западните сили до края на годината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *