СБ: България се изправя пред най-голямото намаляване на работоспособно население

Източник: Thinkstock/ Guliver

България ще се изправи пред най-силното намаляване на населението в работоспособна възраст, което някоя страна е преживявала и което ще представлява тежко бреме за националната икономика. Това е един от изводите в доклада Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението – възможности за България”, изготвен през септември от Световната банка, предаде „Фокус”.

Според анализаторите България претърпява дълбока социално-икономическа трансформация, предизвикана от необичайните демографски промени. Колкото по-голям е растежът в производителността на страната обаче, толкова по-лесно ще бъде за нея да се справи с това демографско предизвикателство.

Може би съществува известна възможност за смекчаване на отражението, което има намаляването на населението в работоспособна възраст, чрез разширяване на работната сила. Със застаряването на българското население, националната работна сила става коренно различна. Така, ръстът на производителността в България може ще се нуждае от ускоряване, за да се поддържа хомогенен добив, казват още от Световната банка.

Високата бедност сред възрастните хора в България и бързото застаряване на населението повдигат въпроса как може да бъде постигнат един приемлив стандарт на живот на хората в напреднала възраст. Застаряването на населението ще засегне потреблението на ключови обществени услуги. То ще предизвика безпрецедентно голяма нужда от здравни грижи. Търсенето на услуги за дългосрочна грижа неминуемо ще се увеличи рязко в хода на застаряването на българския народ. В тази перспектива пенсионната система на България ще остане в дефицит. Настоящата пенсионна система вече предизвиква притеснения. Дори и най-оптимистичните прогнози за развитието на събитията в бъдеще показват, че демографската трансформация в България ще упражнява постоянен финансов натиск и ще понижава икономическия растежа на страната. Анализите сочат, че правителството може да има значителна роля в смекчаването на тези последствия, пише в доклада, посветен на изграждането на стратегии за намаляване на бедността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *