СБ: Китай остава двигател на световната икономика запазвайки ръст от 7 на сто

Китай остава основен двигател на световната икономика и може да покаже годишен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7 на сто, заяви ръководителят на Световната банка (СБ), Джим Йонг Ким, който пребивава на няколкодневно посещение в китайската столица Пекин, а китайската централна банка съобщи, че Китай е увеличила златните си резерви.

„В атмосферата на неотдавнашните колебания на пазара на акции бих искал да подчертая, че китайската икономика остава силна и нейната база е в добро състояние“, каза Джим Йонг Ким, президент на Световната банка, когото цитира електронното издание на вестник China Daily. Ръководителят на тази международна финансова институция е подчертал, че „растежът на БВП на ниво от 7 на сто остава завиден показател за целия свят“.

„Без съмнение, Китай ще продължи да укрепва своята роля в световния растеж“, заключи ръководителят на Световната банка. По-рано в четвъртък Джим Йонг Ким на срещата с китайския премиер Ли Кечијанг, похвали „активните мерки“, предприети от китайското правителство за решаване на икономическите проблеми и същевременно подчерта, че растежът на Китай „много допринася за развитието на световната икономика“.

През последните години след период на силен икономически растеж, темповете на растеж на китайската икономика постепенно забававяха, като през 2010 г. те възлизаха на 10,4 на сто, през 2011-та на 9,1 а през 20102 г. възлизат на 7,8 процента. В края на 2013 г. икономическият растеж на Китай спря на 7,7 на сто, а през миналата 2014 г. е намалял до 7,4 на сто от БВП.

Преди седмица китайския Държавен статистически институт публикува доклад, според който през второто тримесечие на 2015 г. равнището на растеж на китайският БВП възлиза на точно 7 на сто.

Китайската централна банка пък съобщи , че запасите от злато на страната през периода от април 2009 г. до юни 2015 г. са се увеличили с 59,9 на сто и възлизат на 1,658 тона. Това е първият път от шест години насам ,когато Националната банка на Китай публикува данните за обема на златните резерви на страната.

Според размера на златните резерви Китай се искачва на пето място в света, измествайки Русия, която към края на юни тази година обяви, че нейните запаси възлизат на 1,238 тона от ценния метал. Сега, преди Китай се нарежда САЩ , притежаваща 8.133,5 тона.

Китай също стана и най-големият производител на злато. През 2014 г. тя е произвела 450 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *