Свалят „Велде България“ от фондовата борса

Троянският производител на дървени материали „Велде България“ (преди „Лесопласт“) ще бъде отписан от регистъра на публичните дружества. Решение за това трябва да бъде гласувано от акционерите на дружеството на общо събрание на 16 юни, става ясно от публикуваната покана. Търговото предложение на компанията е било прието от собствениците на малко под 2% от капитала.

Мажоритарният пакет от близо 95% от акциите е притежание на австрийската Welde. Така близо три години след като предишното търгово предложение на дружеството беше спряно от Комисията за финансов надзор, сега „Велде България“ е на път да свали акциите си от търговия на Българската фондова борса.

Търгово предложение

Акционерите се очаква да гласуват за отписване на „Велде България“ от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор, след което ще бъдат приети и промени в устава, става ясно от поканата за общо събрание. По-рано във вторник от компанията съобщиха, че търговото предложение на Welde GmbH за купуване на всички акции на останалите акционери на дружеството е било прието от 43 акционера, които държат 7924 броя акции. Това представлява 1.96% от капитала на дружеството, който е в размер на 404 634 лв. Австрийското дружество контролираше 94.95% от капитала, а след търговото преминава границата от 95%, което ще му позволи автоматично да изкупи книжата и на останалите акционери. Welde предложи цена от 34.17 лв. на акция, като заявления за приемане на предложението се подаваха между 31 март и 27 април. Капитализацията е около 13 млн. лв.

Още преди три години Welde поиска да изкупи акциите на миноритарните акционери (5.05%), като предложи цена от 28.42 лв. за брой. Комисията за финансов надзор поиска мажоритарният собственик да коригира предложението си, но в крайна сметка издаде забрана за публикуването му.

Резултати

Освен решението за отписване на дружеството от борсата общото събрание трябва да одобри също отчета и доклада за дейността на дружеството през 2016 г. От ръководството предлагат от печалбата за миналата година да не се разпределят дивиденти. През 2016 г. приходите на „Велде България“ са намалели с близо 13%, а печалбата се е свила почти девет пъти, показва консолидираният отчет на дружеството (виж таблицата). Въпреки това прогнозите на ръководството за 2017 г. са за ръст на печалбата от близо осем пъти до 450 хил. лв. Продажбите се очаква да нараснат с 3.3%.

„Велде България“ е собственик на 70% от „Еко фурнир“ в град Ковин, Сърбия, и на 50% от „Лесопласт“ – Черна вода, Румъния. Притежава също 20% от софийската компания „Лесоцентър“, като остатъкът е собственост на австрийската Welde.

Производство

Австрийската Welde е създадена през 1989 г. като компания за търговия с дървесина, но впоследствие разширява дейността си, като включва доставка на суровини, производство на материали от дървесина, дистрибуция и търговия. Предприятието в Троян произвежда шперплат, дървесно-влакнести плочи и други материали от дърво. Продажбите му са основно на външния пазар (Европейски съюз, Турция и Македония), като продава над 73% от продукцията си на австрийската компания майка, информира capital.bg. От доклада за дейността става ясно, че „Велде България“ планира инвестиция в изграждането на нов парен котел, който да замени съществуващите съоръжения и да повиши енергийната ефективност. Проектът се оценява на 4 млн. евро и ще бъде финансирана с кредит.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *