Седми кандидат е подал оферта за активите на CEZ в България

Седми кандидат е подал оферта за активите на CEZ в България – това е базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, като компанията дори е предложила най-висока цена, без да прави детайлно проучване на българските дружества.

Това каза за „Капитал“ източник, свързан със сделката. Че има седма оферта за големия енергиен бизнес на CEZ, потвърди и друг консултант, но той не знаеше името на кандидата.

Миналият четвъртък ценово предложение е внесла и румънската Electrica, потвърдиха два различни източника на „Капитал“. Компанията е единствена, сочена като подходящ купувач, тъй като също притежава електроразпределително дружество в северната ни съседка и акционери в компанията са международни банки и фондове. Другите пет кандидата, които са внесли предложения до 21 април, са чешката Energo-pro, братя Атанас и Пламен Бобокови (собственици на „Приста ойл груп“), които са с водещ партньор турския инженерингов холдинг STFA Yatirim, собственикът на „Минстрой“ Николай Вълканов, ТЕЦ „Бобов дол“, който се контролира от Христо Ковачки, и търговецът на ток „Фючър енерджи“ на Валентин Христов.

Подборът на един или няколко фаворита, с които да продължат преговорите, се чака в края на тази седмица в Прага. Срокът обаче не е задължителен. Добрата новина е, че в окончателния избор трябва да се потърси одобрение на новия собственик и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е отпуснала кредит на българските дружества на CEZ.

От Африка към България

Информацията за израелския кандидат дойде седмица след срока за подаване на офертите – 21 април. Elenilto, която се занимава добив на полезни изкопаеми най-вече в Африка, е подала много по-висока цена от останалите кандидати – 120 млн. евро над балансовата стойност, и то без да направи задълбочен due diligence (финансово и правно проучване), твърди източника на „Капитал“. На изпратените миналата седмица въпроси до Elenilto не беше получен отговор.

Кандидатът е със спорна репутация. Собственик е израелският милиардер (по собствените му думи в сайта му) Якоб Енгел, който е с хърватски корен. Той е натрупал голяма част от своето състояние от инвестиции в недвижими имоти в Индия, Виетнам и Русия. В момента Elenilto оперира няколко находища за нефт и газ в Грузия и Сенегал според сайта на дружеството. През 2014 г. компанията е сключила договор за разработване на голямо минерално находище в Либерия с обещанието да инвестира в него 2.4 млрд. долара и бонус за правителството от 25 млн. долара, който не е платен. Година и половина по-късно компанията се отказва от сделката и продава правата на друга компания за 23.5 млн. долара, срещу което е имало голямо обществено недоволство. През 2015 г. Elenilto печели и процедура за разработване на находище за фосфати в Того. През 2013 г. компанията е имала намерение да създаде енергиен инвестиционен фонд от 2.5 млрд. долара в Грузия, което обаче не се е случило. Името на дружеството изскача и в Panama papers, където според африкански медии са изтекли документи за скрити в офшорки 1 млрд. долара.

Пак по неофициална информация Elenilto е подготвяло офертата си заедно с търговеца на електроенергия „Мост енерджи“, но Ясен Симитчйски, който според Търговския регистър държи половината от акциите на компанията, отрече това пред „Капитал“.

За изненадващото участие на израелеца има и конспиративно обяснение: зад офертата стоял интерес на чешката Energo-pro. От дружеството обаче отхвърлят спекулацията за подставен играч: „Енерго-про“ винаги участва в подобни тръжни процедури прозрачно и от свое име.“ От компанията, която оперира електроразпределението в Североизточна България обаче официално потвърдиха пред „Капитал“, че са подали самостоятелна оферта.

Подозрението за втори свързан играч идва по линията, че след като държи 1/3 от доставките на ток в България, би имало прекалено голяма концентрация, ако купи и най-големия в сектора – CEZ. В тази връзка от Energo-pro посочиха, че дори ако придобият активите на CEZ в България, това няма да навреди на конкурентната среда на пазара на електроенергия. „Във всички случаи ние се съобразяваме с решенията на българския регулатор“, допълниха още оттам.

От самата CEZ не коментират нито кандидати, нито срокове, като единствено от компанията излезе информация, че се запознават с офертите.

Европейското одобрение

Когато се продава стратегически бизнес като този на CEZ в България, не е все едно кой ще е новият собственик. Чешката компания може и да цели най-висока цена. Но за българския клиент най-важно е да получава редовно и качествено захранване с ток на пазарна цена. А високата оферта ще трябва да се избие, като една от опциите е чрез свиване на инвестициите в мрежата.

Успокоително е, че след CEZ кандидатът трябва да бъде одобрен и от ЕБВР, която в началото на ноември миналата година отпусна на „ЧЕЗ разпределение България“ заем от 116 млн. евро. Причината е, че в договора за кредит има клауза, която предвижда ако в срока му на действие компанията бъде продадена, новият собственик да е с добра репутация, съответстваща на критериите на банката. В противен случай заемът става предсрочно изискуем. А едва ли спечелилият кандидат ще е готов да се раздели едновременно със сума от порядъка на 250 – 300 млн. евро, колкото е очакването за мажоритарния дял, да отправи търгово предложение към миноритарните акционери и едновременно с това да поеме и още един голям кредит.

Макар към момента ЧЕЗ да е усвоила само 15 млн. евро от средствата, идеята е целия заем да се усвои, за да се финансира инвестиционната програма на компанията за 2016-2017 г.

Окончателният избор на CEZ на купувач се чака във втората половина на юни, коментираха източници на „Капитал“. Решението се очаква да бъде взето на заседание на надзорния съвет на чешката компания, което ще се проведе на 22 юни. Иначе ще бъде отложено за есента, тъй като CEZ, в която мажоритарна собственост има държавата, ще трябва да консултира избора с новото правителство, което се чака след изборите наесен.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *