Светият престол печели милиони от папските бестселъри

Приходите от недвижимото и финансовото имущество на Ватикана покриват едва 45% от разходите за функционирането на административния му апарат (Курията).

126,2 милиона евро е изразходвала римската Курия през миналата година, съобщи списание „Еспресо“, цитирано от ProntoSofia. За да закръглят сметките, в управляващите среди на Ватикана повече от когато и да било се опитват да печелят от авторските права над бестселърите, каквито са книгите на папата. Според изданието при папа Йоан-Павел II в това отношение е царял пълен хаос. В края на неговия понтификат са носели подписа му 370 книги на италиански език, над 1000 – на испански, 2770 – на английски, както и купища книги на други езици, от които са били продадени десетки милиони екземпляри по света. Едва частица от приходите от тях обаче е пристигала във Ватикана под формата на печалби от авторски права. Милионите долари печалба например от бестселъра на папа Войтила „Да прекрачиш прага на надеждата“, който беше пуснат в продажба едновременно в 50 страни, бяха дарени до последния цент на фонд за възстановяването на Босна и Херцеговина. Встъпвайки във власт, папа Бенедикт XVI се опита да сложи ред и в това отношение. Още като кардинал, Рацингер беше автор на многобройни трудове по теология, които продължават да се продават и до днес – дори в Китай.

Още в началото сегашният папа подписа документ, с който даде право на издателската къща на Ватикана (Libreria Editrice Vaticana) да се грижи за авторските права на всички документи на Светия престол. Тя получи право „да стопанисва“ и трудовете на Рацингер, написани още преди той да е станал папа.

Новите норми предвиждат, че отсега нататък никоя книга на Бенедикт XVI не може да бъде публикувана от друго издателство, ако то не даде комисионна от 3-5% върху продажбите. Става въпрос обаче само за текстове на речи.

За книги-бестселъри, които се разпространяват в милиони екземпляри, издателството на Светия престол иска 15% от печалбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *