Световна банка за НАП

Българската приходна администрация постигна добри резултати през последните пет години, което е видно от повишените приходи, добрата събираемост и по-голяма ефективност. Значителните подобрения в събирането на приходи подпомогна икономическата стабилност в страната и осигури финансиране на важни дейности в публичния сектор, като образование, здравеопазване и социални дейности. В същото време по-високите постъпления направиха възможно намаляването на данъчното бреме за фирмите и гражданите. Запазването на тези постижения, достигнати с цената на много усилия, е от ключово значение особено в условията на влошаваща се икономическа ситуация в глобален мащаб и във време, когато рецесията вече засяга главните търговски партньори на България. Това беше основният извод, направен по време на първата работна среща между заместник-министъра на финансите Кирил Желев, новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, Постоянният представител на Световна Банка Флориан Фихтл и Стела Илиева, старши икономист за България и ръководител на проекта за реформа в приходната администрация.
Проектът за реформа в приходната администрация, подкрепен и от Световна банка, стартира през 2003 г. с основна цел подобряване на доброволната събираемост на публичните вземания, подобряване на ефективността и ефикасността на администрацията и намаляване на данъчното бреме. Общата стойност на проекта възлиза на близо 60 млн. евро, 31,9 млн.евро от които се предоставят от Световна банка.
Стартирането на дейността на новата агенция – Националната агенция за приходите (НАП) — е един от най-видимите резултати от изпълнението проекта. Стартът на агенцията беше внимателно планиран в продължение на няколко години, през които последователно и систематично се изграждаха и другите елементи на една съвременна и устойчива приходна администрация. През това време беше приета и нова законодателна рамка; беше изградена нова организационно-управленска структура; подобриха се бизнес процесите; разработиха се и се приложиха нови подходи и съвременни методи за услуги на данъкоплатците; стартира и изграждането на нова интегрирана информационна система. Мащабната институционална промяна, извършена в приходната администрация, спомогна за събираемостта на приходите и нейната ефективност, което е съществен принос за икономическата стабилност на България и за интеграцията на страната в ЕС.
Проектът навлезе в последната си година на изпълнение, като повечето от дейностите по него са приключени, а поставените в началото цели са постигнати. Наблюдението на Световна банка на дейността на НАП сочи, че планираната институционална промяна е факт и трайно се е вписала в устройството на организацията, като се постига добър баланс между необходимостта за увеличаване на приходите и по-доброто обслужване на данъкоплатците. Чрез проекта Световна банка също така насърчи доброто управление, отчетността и финансовата отговорност както по отношение на проектното финансиране, така и по отношение на публичните средства.
НАП отбеляза впечатляващи резултати, които трябва да бъдат защитени, запазени и продължени. Сред тях като най-видими постижения на проекта могат да бъдат изброени следните:

Приходите от данъци и осигуровки се увеличиха въпреки намаляването на ставките, които в момента са най-ниските в ЕС. Общата сума на приходите от данъци и осигуровки нарасна с 5.4% като дял от БВП за периода 2002 – 2007 г. и достигна до 33% от БВП (без общинските данъци и такси). Подобрената събираемост направи възможно увеличаването на инвестициите в социалната сфера, образованието, здравеопазването и инфраструктурата. В същото време добрите постъпления допринесоха за натрупването на мащабни фискални излишъци, което на свой ред също подобри макроикономическата стабилност на страната.

Постъпленията от ДДС имаха най-голям принос за този впечатляващ резултат, предвид значителното намаляване на прякото данъчно облагане през последните години. Приходите от ДДС за страната през 2007 г. съставляват почти 12% от БВП, което е най-високата стойност за ЕС. Между 2002 г. и 2007 г. приходите от ДДС нараснаха с 3.4% като дял от БВП.

Подобри се събираемостта на всички данъци, което допринесе за осигуряването на по-голяма равнопоставеност за фирмите. Събираемостта на ДДС в България е сравнима с тази в развитите страни на ЕС. Събираемостта на ДДС се увеличи с 15% за периода 2002-2007 г., като в момента е 91.8%. Събираемостта на корпоративния данък също нарасна с 9% и достигна 64% през 2007 г., докато събираемостта при подоходното облагане и осигуровките достигна 85%.

Намалиха се разходите за събиране на приходи и достигнаха много ниски нива спрямо международните стандарти. Със старта на дейността на НАП в началото на 2006 г. и прехвърлянето на събирането на местните данъци към органите за местно самоуправление, административната структура на НАП по места се оптимизира, като общият брой офиси от над 416 подразделения (в т. ч. отдалечените служби), беше сведен до 29. Оптимизирането на персонала позволи допълнително подобряване на ефективността. През 2002 г. разходите за събиране на данъци съставляваха 1.4% от приходите; в момента делът на разходите за събиране на данъци и осигуровки е 0.8%.

Разширяването на системата за подаване на документи по интернет и усъвършенстването на информационната система допълнително намалиха разходите по събираемостта.

България беше наречена Топ Реформатор в света за 2007 г. в доклада „Doing Business 2008” заради промените в данъчното законодателство за бизнеса. През последните три години 65 национални икономики са извършвали реформа на своите данъчни системи, но едва четири са подобрявали тази системи ежегодно. България е една от тези държави, както по отношение на данъчните ставки за фирмите, така и по отношение на намаляване на тежестта, свързана на процедурите по събираемостта.

“Една добре функционираща, ползваща се с доверие приходна администрация, е ключова за генерирането на приходи, които са толкова необходими както за осъществяване на стратегически социални цели, така и за провеждане на политики, свързани с публичните разходи. Запазването и укрепването на доверието в приходната администрация е от общ интерес на всички българи – особено в условията на световна икономическа криза, при която високите нива на икономически растеж от миналото не са гарантирани”, каза след срещата Флориан Фихтъл, Постоянен представител на Световна банка в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *