МВР, ДАНС и НАП ще проверяват лица с имущество за над половин милион лева

През май или най-късно през юни прокуратурата МВР, ДАНС и НАП ще започнат проверки на физически лица, придобили имущество за над 500 000 лв. Целта е да се установи законността на доходите на проверяваните. Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Паси. Тя представи одобрения от правителството график на мерките в областта на правосъдието и вътрешния ред, предприети във връзка с очаквания през лятото пореден доклад на ЕК за страната ни.
Проверките на физическите лица ще бъдат извършвани сред регистрите на съответните институции. Министър Паси посочи, че засега не се предвижда да бъдат включени фирми и юридически лица, но ако мярката даде добри резултати, то може да се помисли и в тази посока. Тепърва предстои да се установи какъв е броят на лицата с придобито имущество над 500 000 лева. „Такъв тип действие няма да има нито пропаганден, нито наказателен характер, а единствено ще има за цел да се провери как съответно придобитото имущество отговаря на платени данъци и приходи за конкретния адресат”, каза Паси.
Графикът, изготвен заради плануваните промени в областта на правосъдието и вътрешния ред не бе приет от кабинета в окончателния си вариант заради някои спорни моменти, касаещи основно Закона за конфликт на интереси и промяната в Закона за комисията „Кушлев“. „Разнобой в правителството по закона „Кушлев” няма. Има просто дебат, който доведе до това, че законът беше отхвърлен”, обясни Гергана Паси.
Министър Паси призна, че законът предизвиква известни колебания, най-вече в частта какви да бъдат правомощията на комисията и дали да бъдат разширени. Предложението е тя да може да се самосезира при праг не от 60 000, а от 30 000 лева, тоест той да бъде намален. До средата на март се очаква законът да бъде внесен за разглеждане и в парламента.

Източници: Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *