Световните кредитни пазари се стабилизират

Ситуацията на световните кредитни пазари ще се подобри през следващите месеци, но условията на пазарите няма да са толкова благоприятни, както през последните три години.

Това заяви в интервю за „Файненшъл Таймс“ директорът на отдела за корпоративно и инвестиционно банкиране на „Societe Generale“ Жан-Пиер Мустие.

Инвеститорите изпитват ирационално недоверие към кредитните рейтинги, смята Ж.П. Мустие, един от най-авторитетните европейски инвестиционни банкери.

„Ирационалното поведение на кредитните пазари създаде през август условия, в които хората казваха: „Не разбирам, не искам да се занимавам с това, ще видим, какво ще се случи по-нататък“, каза той.

Мустие е убеден, че пазарите ще започнат да функционират през следващите няколко месеца. Той заяви, че апетитът към кредитния риск ще се върне на нивото от 2004 г., когато пазарите отново се окажат в равновесие.

Представители на банковия сектор заявяват, че в много учреждения се разгарят спорове дали през следващите седмици ще се върне доверието на пазарите.

Един от показателите, на който инвеститорите ще обръщат внимание, е обемът на отложени финансови сделки на обща стойност 470 милиарда долара. Инвеститорите внимателно ще следят дали банките ще могат да ги съкратят.

Брокерската компания ICAP съобщи в понеделник, че определена стабилност се е появила на европейския пазар на суапи. Но предупреди, че склонността към риска остава ниска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *