Словенците вече съжаляват, че са въвели еврото

Жителите на Словения вече съжаляват, че страната влезе в еврозоната. От момента на въвеждането на единната европейска валута изминаха само 8 месеца, а Словения вече е изправена пред негативните последици от тази стъпка, се казва в материал в РБК.

Инфлацията през този период е 4 %, а ръстът на потребителските цени – около 20 %. Правителството на страната, което беше нахокано от Брюксел, открито препоръчва на словенците да пазаруват в съседните страни, обвинявайки за всички беди заговорниците от големите търговски мрежи, които работят в страната.

За поредното поскъпване на потребителската кошница започна да се говори в началото на тази седмица. От търговските мрежи „Mercator“, „Spar“ и „Tush“ практически едновременно съобщиха за повишаване на цените на хранителните продукти – от 5 % до 40 %.

Това имаше ефект на взривила се бомба върху словенците. В някои градове се появи невиждано за благополучната страна явление – опашки за брашно и консерви, което в Словения не помнят от времето на югославската икономическа криза от средата на 80-те години.

Ръстът на цените на хляба е 10 %, на млечните продукти – 20 %. Според местни експерти средният показател от новата вълна на ръст на цените може би ще е до 15 %.

В момента Словения има най-висок показател за инфлация в еврозоната. Според експерти до края на годината тя ще бъде над 6 %. За да разберат какво се случва в Словения, Брюксел извика неотдавна финансовият министър Андрей Баюк.

След завръщането си в Любляна той каза, че правителството засега не е в състояние да се бори с вълната поскъпвания и инфлация. „Съветвам хората да си купуват стоки там, където те са по-евтини – в Унгария, Хърватия или Австрия“, каза министърът, пише РБК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *