Световното тръгна с купон за 250 000

От днес светът ще бъде футбол! Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще открие 18-ото световно първенство на специална церемония на супермодерния стадион „Алианц Арена“ в Мюнхен. Неофициално Мондиалът започна още в сряда вечерта, когато 250 000 души от всички точки на земното кълбо се струпаха пред Бранденбургската врата в Берлин и сътвориха пищен купон. Фенове от Бразилия и Хърватия, Полша и Еквадор, Парагвай и Холандия, Австралия и Швейцария, Англия и Германия се прегръщаха под звуците на музиката на британската група „Симпъл Майндс“.

„Невероятно чувство е да видиш толкова много хора, които са приятели“, заяви кметът на Берлин Клаус Воверайт, който откри първия „Фен фест“. Запалянковците изпиха хиляди литри бира и противно на очакванията и притесненията на полицията показаха, че са дошли да гледат футбол и да се забавляват. Приказната нощ в германската столица мина без инциденти.

Мюнхен, където днес ще бъде даден стартът на първенството, от няколко дни е в море от германски знамена. Твърденията на домакините, че билетите за мача Германия – Коста Рика са продадени, излязоха неверни. Пропуски имаше до вчера и феновете си ги купуваха, без да се редят на огромни опашки.

Освен от футболната треска хората в баварската столица са завладени и от страха от евентуални терористически атаки. Церемонията на „Алианц Арена“ ще бъде наблюдавана от стотици милиони хора по света и това го прави удобна мишена за безумци като онези от 11 септември. Градът е залят от представители на специалните части, а небето над него е контролирано. Освен това местната полиция се постара да разчисти Мюнхен от джебчиите и дилърите на дрога.

Започва големият футбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *