Свиване в основни икономически сектори през март

Намаление на оборотите и продукцията в ключовите икономически сектори на страната ни през март отчитат от Националния статистически институт.На месечна база имасвиване при търговията на дребно, промишлеността и строителството.

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 1.3 на сто спрямо предходния месец.

Намалението е най-сериозно при търговията с автомобилни горива и смазочни масла, което може да се обясни с факта, че именно през март се усети по-чувствително поскъпването на горивата. Оборотите от търговия с храни и напитки се увеличават минимално на месечна база. Като цяло обаче съпоставката с март от 2014 г. показва намаление на покупките на храни, напитки и цигари.

През март 2015 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен на базата на календарни данни, нараства с 0.8 на сто спрямо същия месец на предходната година.

През март индексът напромишленото производство, изчислен от сезонни данни, намалява с 0,8 на сто в сравнение с февруари 2015 година.

Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 2,4 на сто, в преработващата промишленост – с 0,6 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,2 на сто.

При промишлеността увеличението на годишна база е по-сериозно – 2,9 на сто, като то е движено най-вече от добивната и преработващата индустрия.

При друг от ключовите отрасли -строителството, се наблюдава намаление и на месечна, и на годишна база.През март индексът на продукцията в сектора „Строителство“, изчислен въз основа на сезонни данни, е с 0,7 на сто под равнището от предходния месец.

Календарните данни показват намаление с 1,8 на сто на строителната продукция през март 2015 г. в сравнение със същия месец на 2014 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *