Сезонът в Слънчев бряг пред провал

Неразрешените проблеми с инфраструктурата и осветлението на Слънчев бряг могат да провалят целия туристически сезон за курорта.
Това предупредиха представители на туроператорски фирми в Англия на редовната среща на представители на община Несебър, дипломати и европейски туроператори, предаде expert.bg.
Председателят на Общинския съвет в Несебър Благой Филипов твърди, че проблемите с инфраструктурата няма как да бъдат решени само от общината, а “Слънчев бряг“ АД също ще трябва да вземе своето участие. Той допълни, че община Несебър е готова да поеме грижите за инфраструктурата на курорта, но при условие, че не плаща нищо на държавата за това.
Проблемът с улиците и осветлението в Слънчев бряг е от миналата година, когато от дружеството решиха да се разделят с последната си собственост – инфраструктурата. Те предложиха сделка с община Несебър, като оценката на инфраструктурата (паркове и озеленяване, алеи, тротоари и алейно осветление)възлизаше на 47 милиона лева. След дълги спорове и протести на хотелиерите, преди няколко дни държавата (в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката), която притежава 75-процентен дял в курорта,предостави инфраструктурата на община Несебър, но неуредиците и дискусиите за данъците и таксите между местната и централната власт продължават.
През февруари пък курортът осъмна без улично осветление, след като хотелиерите от “Слънчев бряг-Изток“ масово отказаха да плащат таксата за ползване на инфраструктурата, която и без това е недостатъчна за поддръжката на алеите, тротоарите, осветлението и ВиК мрежата. Тогава председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова каза, че няма логика само собствениците от “Слънчев бряг-Изток“ да плащат за цялата инфраструктура, след като тя се ползва еднакво както от тях, така и от гостите и собствениците на “Слънчев бряг – Запад“. Все пак, след сключването на сделката между МИЕ и община Несебър, от кметството са предвидили засилване на мерките за безопасност и сигурност на летуващите. Ще се предприемат и наказателни мерки срещу заведенията, които вдигат шум в часовете за почивка през деня и през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *