Сивата икономика на фокус

Мерките срещу сивата икономика ще бъдат обсъдени на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и за борба с корупцията. На него ще присъстват вицепремиерът Меглена Плугчиева и министрите Пламен Орешарски и Михаил Миков, председателят на Народното събрание Георги Пирински и главният прокурор Борис Велчев. В извънредното заседание ще участват и изпълнителните директори на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов и на Агенция „Митници” Христо Кулишев, както и председателят на Сметната палата Валери Димитров.
Това ще бъде второ изслушване на Красимир Стефанов в бюджетна комисия, откакто той пое ръководството на приходната агенция след скандала с Мария Мургина. През март той сигнализира, че има опасност от крах в приходната част на бюджета. Тогава обаче бяха ясни резултатите едва от първите два месеца на годината, които показваха 108 % изпълнение на приходната част. Въпреки това негативните тенденции относно постъпленията в хазната вече бяха налице.
През последния месец агенцията за приходите започна няколко кампании, за да повиши събираемостта. Съвместно с МВР стартира акция по изземане на оръжия на бизнесмените с над 5000 лева неплатени данъци. Започна и проверка на собствениците на луксозни яхти и скъпи имоти.
На заседанието ще присъстват и представители на работодателските организации и синдикатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *