„Уважение всекиму, намаление – никому“

Икономическата криза засяга и секс бранша. Според „Зюддойче Цайтунг“ обаче кризата само донякъде е свързана с проблемите в кварталите на червените фенери. Ето какво пише мюнхенският вестник.
Порно продуцентите вече от години насам се оплакват от разпадането на пазара, но това е свързано преди всичко с пиратски копия и разпространението на безплатни порно клипове по интернет. Според кьолнския порно продуцент Бернд Шют световната криза е дошла като капак, но „пазарът е и без това умряла работа“.
Същото е в сила и за проституцията
„Когато една студентка е готова да се продава срещу 20 евро за „пълната програма“, това си е абсолютният дъмпинг“, казва браншовият експерт Шют. До този извод 53-годишната бивша проститутка със солиден стаж в занаята Анке Кристиансен е стигнала още преди години. През 2003 година тя заедно с още две приятелки и колежки открива „Скъперническата къща“ – публичен дом в Хамбург, който се явява като може би първи по рода си дискаунтър сред бардаците. Още повече, че наименованието е парафраза на рекламния лозунг на известна верига на концерна „Метро“ за битова електроника „Скъперничеството възбужда“.
В откритото през 2003 година заведение в хамбургския квартал Вандсбек половин час с едно от 35-те момичета струва 38 евро и 50 цента. Процедурата по заплащането протича по следния начин: на рецепцията клиентът си изрича мераците и си купува един „скъпернически долар“. Който иска нещо повече от стандартната програма, трябва да плати два долара вътрешно-бардачна валута, т.е. 77 евро. Но почти никой не го прави.
„Уважение всекиму, намаление – никому“
Едно от момичетата, Джил, разказва, че често й се налагало да връща клиенти, които се опитват да се пазарят с нея за допълнителни услуги вече в стаята в стила: „Ще ти бутна още една десетачка, ако направиш еди-какво си…“. И на рецепцията на бялата „Скъперническа къща“ в Хамбург, която не само се обслужва, а и се ръководи изключително от жени, пазарлъците не се приемат. „Уважение всекиму, намаление – никому“ – обяснява мадам на рецепцията.
Макар и при сегашните кризисни условия да има понякога промоции с рекламна цел: така например на Хелоуин са пускали безплатно всеки, който се е явявал костюмиран и под ръка с още някой клиент. Впрочем след три месеца „Скъперническата къща“ ще се мести. В сграда с повече жилищно-работна площ и с повече места за паркиране. Това е антикризисната конюнктурна програма на съдържателката Анке Кристиансен.
Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *