Сигурността на финансовата система – на фокус на срещата на Г-20

Продължаващата нестабилност на финансовите пазари, високата безработица, която има потенциал да се превърне в спирачка на икономическото възстановяване, и търсене на нови източници на икономически растеж ще са сред основните теми на лидерите на Г20 по време на срещата им в руския град Санкт Петербург.

Очакванията са разговорите да приключат с изготвяне на амбициозен план за действие, в който да бъдат вписани мерки, стимулиращи балансиран и устойчив растеж на световната икономика.

„Европейският съюз идва на тази среща на високо равнище в много по-добра икономическа форма, отколкото на срещата в Лос Кабос преди година“, коментира при пристигането си председателят на ЕС Херман ван Ромпьой, цитиран от пресслужбата на ЕК. По негови думи стратегията ни за борба с кризата вече носи своите плодове, а един от уроците е, че всеки трябва да плаща данъци. По тази причина и ЕС предложи сред обсъжданите теми да бъдат включени и данъчните престъпления.

Очакванията са ръководителите на страните от Г20 да направят стъпки, които да променят световния модел на борбата с укриване на данъци. Сред предложените мерки са например са автоматичен обмен на информация между службите. Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) изготви и план за корпоративно избягване на данъци, който вероятно ще бъде подкрепен от лидерите на водещите държави в света.

Друга тема ще бъде свободната търговия и премахването на рестриктивните режими. На заседанието в Санкт Петербург ще бъде представен доклад на Европейската комисия за пречките пред търговските отношения.

В първоначалната програма на заседанието темата за Сирия липсва, но едва ли евентуалните въздушни удари срещу страната ще останат извън дневния ред. Сирия вече скара САЩ и домакина Русия – в началото на август американския президент Барак Обама отказа насрочена среща с руския си колега Владимир Путин.

Формално причината беше даването на убежище на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. Говорител на Белия дом обаче обърна внимание, че има и други поводи, сред които отношението към правата на човека и подходът към Иран и Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *