Силен долар доминира на валутните пазари

Еврото продължава да удря нови девет годишни дъна заради нарастващите очаквания, че Европейската централна банка ще предприеме количествени поощрения, докато доларът е силен преди излизането днес на данните за трудовата заетост, които вероятно ще бетонират очакваното през годината повишение на лихвите в САЩ.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че управителният съвет има готовност да предприеме нетрадиционни мерки, ако е необходимо, за да спре продължилата дълго ниска инфлация. Тези думи засилиха очакванията за монетарни промени в края на месеца, коментира bnr.bg.

Евро/долар е на 1.1812 при ударено вчера ново девет годишно дъно от 1.1754. Пропадането дойде заради убеждението на дилърите, че ЕЦБ може би ще започне изкупуването на държавен дълг в еврозоната. Единната валута търпи обезценка от 5.3% за последните четири седмици, което е най-голям такъв спад след март 2012. Следваща важна подкрепа, която ще бъде атакувана са нивата от 1.1640.

Слабите данни от еврозоната през тази седмица допълнително затвърдиха очакванията за по-ранни действия на ЕЦБ. Индустриалните поръчки в Германия преживяха неочаквано понижение през ноември, ден само след като друг доклад потвърди, че еврозоната е навлязла в дефлация. В допълнение, опасенията за резултата от изборите на 25 януари в Гърция могат да доведат до противопоставяне между Берлин и Атина относно оздравителните мерки наложени на Гърция и това е още една причина пазарите да бягат от еврото.

От друга страна долара остава стабилен на пазарите. Долар/йена е на 119.22 и се възстановява от дъното във вторник на 118.05. Инвеститорите очакват по-късно днес американската икономика да покаже солиден резултат от 240 000 разкрити нови работни места през декември след изненадващо голямото повишение от 321 000 през ноември.

Въпреки последните подобрения на трудовия пазар, Федералният резерв неведнъж заяви, че ще бъде търпелив при повишението на лихвите, тъй като се очаква инфлацията да остане слаба. Управителят на ФЕД в Бостън Ерик Розенберг каза в четвъртък, че предпазливия подход на централната банка на САЩ ще се запази не само относно времето на действие, но и върху серията от повишения.

И все пак какъвто и да е сигнал за нарастване на увеличението на заплатите ще засили спекулациите за по-ранни действия. Ръстът на възнагражденията беше 0.4% през ноември, най-силно за последната година и половина. Нов ръст от 0.3% или 0.4% ще промени настроенията и вероятно ще порази много от валутите на нововъзникващите пазари.

Стерлингът остава близо до 18-месечното дъно от вчера, когато пострада след сбора от широка сила на долара, слаби данни за растежа във Великобритания и политическа несигурност. Паундът днес е на 1.5097 след вчерашното дъно на 1.5034.
Английската централна банка не изненада и запази лихвите на дъната от 0.5%, където се намират от 2009. Прогнозите са АЦБ да не промени лихвите до следващата година, което е рязка промяна с очакванията преди шест месеца, когато се залагаше за ръст на лихвите още през 2014.

Златото на път да отчете растеж за седмицата

Златото расте днес преди излизането на доклада за заетостта в САЩ и е на път да отчете първо седмично повишение за последните четири седмици благодарение на търсенето на сигурност сред политическата несигурност около Гърция и покупките от Китай. Спот цената е 1212 долара за тройунция и остава под три седмичния връх от вторник на 1222.40 долара.

Металът отчита ръст от 2% тази седмица, след три поредни седмици на спад, тъй като световните индекси падат при опасенията за политическата ситуация в Гърция, която може да доведе до излизането й от еврозоната. Акциите започнаха да се възстановяват и това доведе до връщане на част от печалбите на златото. Силните данни от САЩ също оказват натиск.

Последните покупки на златото дойдоха при опасенията, че на 25 януари резултата от изборите в Гърция ще доведе до сблъсък между Берлин и Атина относно суровите мерки наложени на Гърция. Лявата опозиционна партия Сириза, която иска да отмени част от дълга на Гърция и ограничителните мерки наложени след международната помощ, има малка преднина в социологическите проучвания.

Пазарите очакват днес оповестяването на данните за заетостта в САЩ, които да потвърдят силата на най-голямата икономика в света. Силни стойности биха навредили на златото. Те също така биха форсирали Федералния резерв да действа по-скоро, което също е негативно за не носещите лихви активи като златото.

На физическия пазар са налице силни покупки от Китай в последните седмици заради приближаването на Лунната нова година през февруари, когато златото се дава като дар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *