Силен ръст регистрира индустриалното производство в Германия

Стойността на индустриалното производство в Германия се повиши с 3,7% през месец май, което е най-силният месечен ръст за последните 16 години.
Икономистите очакваха по-слаб ръст от 0,6% на месечна база, след като през април индексът на индустриалното производство се понижи с 2,6%, а през март отчете ръст от 0,3%.
Данните на Федералния статистически офис разкриха още, че в сравнение със същия месец на миналата година продукцията на фабриките, добивните компании и тези за комунални услуги намалява със 17,9 на сто.
Най-силно се увеличава производството на инвестиционни стоки, каквито са машините и оборудването. То скоча с 8,3% на месечна база, следвано от 5,1% ръст в производството на фабрични стоки.
Данните не оказаха съществено влияние върху курса на еврото. Към 13:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3915 долара.
Малко преди това еврото поскъпна, след като Евростат потвърди, че икономиката на 16-те страни от еврозоната се е свила с 2,5% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо предходните три месеца.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *