Силен спад на източноевропейските борси

Силен спад обзе източноевропейските пазари в резултат на нарастване на притесненията на инвеститорите от забавяне на ръста в основните икономически региони на фона на повишаващите се лихви.

Унгарският BUX бе най-понижаващият се в региона индекс, след като вчера завърши деня с понижение от 1.1%, а днес загуби нови 2.8% от стойността си до ниво от 22 100 пункта.

Спадът до голяма степен е резултат и от понижението на щатските, азиатските и европейските индекси вчера и днес, както и от негативни коментари, направени от МВФ относно растящия дефицит по текущата сметка.

От фонда заявиха, че се повишават рисковете от финансова нестабилност и дори криза, които се предопределят от неспазването на строга фискална политика.

На фона на очакванията от страна на централната банка на Унгария за дефицит по текущата сметка в размер на 8.1% от БВП на страната, МВФ очаква той да възлезе на 9.1% от брутния вътрешен продукт.

Загуби претърпяха всички “сини чипове” на унгарската фондова борса, като акциите на OTP Bank, най-голямата унгарска банка и собственик на Банка ДСК, регистрираха понижение от 3.1% до 6 350 форинта.

Акциите на най-голямата петролна компания в страната MOL загубиха 3.7% от стойността си до ниво от 20 995 форинта.

На фона на спада в цената на петрола, отвел ценната суровина до най-ниската й за последните пет месеца стойност, се понижиха и руските индекси, водени от петролните компании.

Основният индекс RTS падна с 1.4% до 1 607.30 пункта, като акциите на Лукойл загубиха 2% от стойността си до ниво от 82 долара за брой, а тези на Газпром се понижиха с 1.8% до ниво от 11.10 долара за брой.

С близо 1% се е понижил и основният чешки борсов индекс РХ до ниво от 1 445 пункта, а полският WIG 20 загуби 1.5% от стойността си до 3 020 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *