Силна седмица за британския паунд въпреки лошите данни

Британската лира отбеляза силна седмица на валутните пазари и повиши стойността си срещу еврото и долара. Това се случи на фона на поредица от разочароващи данни за състоянието на британската икономика и понижението на лихвения процент на Острова до най-ниската му стойност за последните близо 300 години.
Въпреки мрачните прогнози за продължителна рецесия и новите данни за свиване на производството на Острова, британската валута приключи седмицата при курс 0,8851 паунда за едно евро. Това означава седмичен ръст от 7,1 на сто срещу единната валута, която започва да се отдалечава от доближения в края на 2008 година паритет. Спрямо долара седмичното поскъпване е с 4,6 на сто до 1,5165 GBP/USD.
Американският долар поскъпна значително в последния работен за валутните пазари ден тази седмица, като според анализатори до голяма степен това се дължи на по-малкия от очаквания ръст на безработицата в най-голямата икономика. Спрямо еврото зелените пари успяха да отбележат поскъпване от почти 2 на сто.
В резултат еврото изгуби близо 3,6 на сто за изминалата седмица до ниво от 1,3427 EUR/USD. Това е най-голямото седмично повишение на долара срещу единната валута от 24 октомври досега, предава Bloomberg. По отношение на японската йена еврото изгуби 4,9 на сто за последните пет дни до 121,15 йени за евро.
Силният ръст на йената, която поскъпна и срещу долара, шведската крона, австралийския долар и други основни валути, заплашва японските производители и техните печалби. На фона на силното свиване на търсенето на вносни стоки заради глобалната криза всяко повишаване в курса на японската валута води до значителни загуби за износителите от страната.
Седмицата приключи при ниво 90,22 йени за един долар, което означава, че доларът е отстъпил около 1 на сто през вчерашния ден и общо около две на сто за изминалата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *