Словаците нямат проблеми с прехода към еврото

Жителите на Словакия с удоволствие използват новата си валута – еврото, което бе официално въведено в обращение в страната от 1 януари 2009 г. За първата седмица на тази година при заплащанията в кеш в шест от десет случая в Словакия се е използвала единната валута, съобщава AP.
Словашката крона, която беше официалната валута в страната до началото на тази година, ще бъде в обращение до 16 януари 2009 г. Обменният курс на словашката крона е 30,126 крони за 1 евро.
В началото на декември миналата година в банките в цялата страна бяха доставени „стартови комплекти“ евро, включващи набор от монети с номинал 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, както и монети от 1 и 2 евро. В по-големите градове в Словакия, като столицата Братислава и Кошице, още на първия ден от пускането на монетите били разпродадени всички доставени комплекти. Хората се редили на опашки от сутринта и купували по няколко комплекта наведнъж, за да могат отрано да се подготвят за прехода към новата валута, а и за да успеят да си набавят оригинални подаръци за коледните и новогодишните празници.
Словакия, която е в Европейския съюз (ЕС) от 2004 г., стана 16-тият член на еврозоната на 1 януари тази година. ЕС взе решение за присъединяването на страната към еврозоната през юли 2008 г. Освен Словакия, членки на еврозоната са Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Кипър, Гърция, Австрия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Финландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *