Силно бум на продажбите на нови жилища в САЩ през октомври

Продадените нови жилища в САЩ отбелязаха много олиден ръст през октомври, което е сигнал, че американският жилищен пазар поднови възходящия импулс след принудителното спиране на работата на федералното правителство през първата половина на месеца.

Броят на продадените нови жилища в САЩ се повиши през октомври с цели 25,4% до 444 хиляди на годишна база (при прогнози за 425 хил.) след спад с 6,6% до 354 хил. броя през септември, показват данните на американското министерство на търговията.

Това представлява най-солиден растеж на продажбите на жилища от четири месеца насам и първо повишение на продадените жилища над важното ниво от 400 хил. броя от началото на лятото (от месец юни). Самият ръст на продажбите на жилища на месечна база с над 25% е най-големия от повече от трийсет години (от май 1980-а година).

Средните цени на продадените нови домове през октомври се понижиха с 5,3% на месечна база и с 0,6% на годишна база до 245 800 долара.

Днешните данни предполагат, че подновеното възстановяване на жилищния сектор ще остане един от основните двигатели за икономическия растеж на САЩ към края на годината, въпреки започналото от пролетта повишение на ипотечните лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *