Синдикати: В „Топлофикация София” цари страх и феодализъм

Новото ръководство на топлинното дружество в лицето на изпълнителния директор Стоян Цветанов е започнало масирана кампания сред подопечните си за сключване на индивидуални трудови договори. Целта е да се елиминират колективното трудово договаряне и синдикатите в дружеството, категорична е Анева. Работниците са тласкани към подписване на нови договори с тормоз, заплахи и показни действия за уволнение. Работодателят иска да работи „на тъмно” по отношение на социалния диалог и развитието на структурата”, коментира юрисконсултът на Стойчо Кръстев, който обобщи политиката на Цветанов като „феодална”. Според юриста дори избирателно се предлага по-високо заплащане на някои работници.
Милена Анева допълни, че се правят опити трудещите се в предприятието да бъдат настройвани един срещу друг. Ръководството деляло служителите на „своя екип” и „тези, от които ще се отървем”. „Никой не знае какво работи и не смее да попита. Разделяй и владей”, коментира Анева. „Хората са уплашени за работните си места, защото са в криза. Тези, които не прекланят глава, биват уволнявани”, каза тя, допълвайки че често умните и способните си отиват.
Синдикалистите алармираха, че ръководството на Столичната топлофикация избягва и подписването на нов договор за колективно трудово договаряне, който трябва да бъде подписан и да влезе в сила от 1 септември. Оказало се, че бил предложен втори проект, чийто автор била синдикалната организация на КТ „Подкрепа”. Това усложнило и забавило процедурата. Председателят на НСФЕБ Божидар Митрев се усъмни, че това е истинската КТ „Подкрепа”.
Синдикатите са готови на протест, ако нов колективен трудов договор не бъде подписан. Те увериха, че софиянци няма да останат без парно и топла вода по вина на работниците и настояха за избор на ново ръководство на „Топлофикация София”.
В дружеството работят 2300 души. Заплатите им не са актуализирани от 2008 г., а в момента дори са намалени.
Митрев посочи, че Столичната топлофикация може да произвежда топлинна енергия на най-ниски цени в България. Сегашната цена, според Митрев, е обектива, но може да намалее. Нужни се сериозни инвестиции, събиране на дълговете, изпълнение на ремонтната програма и внасяне на яснота в структурата на дружеството, категорични са синдикалистите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *