Синдиците осребриха 1,86 млн. лв. от дялови участия на КТБ

1 862 687,40 лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от дялови участия през изминалата седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 12-16 октомври, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

На практика постъпилата сума по сметките на изпадналия в несъстоятелност кредитор е в размер на общо 2 798 664,46 лв. Други 816 890,69 лв. са вземания от юридически лица по дължими от тях кредити, 90 187,36 лв. – от заеми, отпуснати на физически лица, а 26 739,50 лв. са класифицирани в графа „Други“.

Сумата от малко над 1,86 млн. лв. е събрана от осребрени участия на КТБ като акционер. Не е ясно дали цялата сума представлява дивидент, който е дължим на банката в качеството й на акционер – обстоятелство, което се споменава в седмичния отчет.

Тъй като в документа всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно кое е въпросното акционерно дружество, от което КТБ има да получава дивидент, дали той вече е преведен и дали е равен на въпросните малко над 1,86 млн. лв.

Освен това не е известно и срещу кои компании Ангелчев и Илиев и техният екип са образували изпълнителни производства, спрямо кои пристъпват към изпълнение на особени залози, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори. Водят се й действия спрямо солидарните длъжници по договори за кредити.

Предстои да разберем дали синдиците на КТБ ще изготвят годишен отчет за дейността на банката и дали той ще бъде заверен от одитор.В средата на юли 2015 г. регулаторът задължи банкатада оповести заверения си отчет за 2014 г., както и одиторския доклад.

В последния седмичен отчет пише също, че Ангелчев и Илиев са изпратили писмо до ФГВБ „във връзка със съставяне, проверка и заверка на регистриран одитор на годишен финансовотчет за 2014 г. на КТБ АД (н)“. Но от текста не става ясно дали такъв е изготвен, дали е проверен и заверен и от кого.

Синдиците продължават с анализа на договорите, по които КТБ е страна, и предприемат действия по прекратяване, включително по взаимно съгласие, на онези от тях, които водят до натрупване на разноски и в същото време не са необходими с оглед опазване и управление на имуществото на банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *