Скандалът с парите на британските депутати пак избухна

Скандалът с щедрите компенсации, получавани от членове на британския парламент, избухна наново вчера, след като властите публикуваха нов списък с разписки за платени от данъкоплатците разходи на техните избраници.
Новият списък разкрива искания на членове на парламента да им бъдат възстановени разходи през периода от септември миналата година до края на октомври тази година, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Най-голямо внимание привлякъл бившият министър на отбраната Куентин Дейвис, който през февруари включил в искането си за възстановяване на разходи разписка за 20 700 лири за ремонт на камбанарията и покрива на неговия т. нар. втори дом. Сумата била намалена до малко над 5300 лири, тъй като Дейвис бил нахвърлил годишния си лимит.
Депутатът от консервативната партия Джеймс Арбътнот поискал да му бъдат изплатени 12,22 лири, които той похарчил за комплект от четири инструмента за чистене и нарязване на чесън.
Едновременно с това премиерът Гордън Браун обяви, че е възстановил на хазната 500 лири, които изразходвал за боядисване на лятната си вила. Той направил това доброволно, след като решил да се откаже от възстановяване на разходи, „които биха могли да предизвикат въпроси“.
Скандалът с компенсациите избухна през лятото, след като британски вестници разкриха, че членове на парламента искали да им бъдат компенсирани почти всички разходи, които често не са имали никаква връзка с текущите им задължения.
След това мнозина от уличените се оправдаваха, че не са нарушавали никакви правила, но не успяха да убедят избирателите, че за тяхна сметка имат право да си купуват тенджери и домашни чехли.
Скандалът засегна всички политически партии във Великобритания, посочва ИТАР-ТАСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *