Скок на разходите за труд в България

Разходите за труд в България растат и то бързо. През миналата година те са се увеличили с 3.1% показват данните на НСИ. Ръстът в индустрията е с 6.5%, в услугите, с 0.9%, а в строителството, с 2.9%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на предходната година е регистриран в административните и спомагателни дейности, където покачването е с 8.9%. В производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива увеличението е със 7.6%.

В същото време при операциите с недвижими имоти има спад на разходите за труд в 13.4%, а в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети, с 5.2%.

Основен двигател за увеличението на разходите за труд в България не са възнагражденията на служителите, които се покачват само с 2.4%, докато допълнителните харчове, като осигуровки, данъци и др. на работодателите се повишават с 6.3%.

По-високите разходи за труд намаляват конкурентоспособността на икономиката, а когато ръстът не е движен от повишаване на заплатите, той не допринася за засилване на вътрешното потребление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *