Следим за грипа и по животните

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разпоредил на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Йордан Войнов да издаде заповед до регионалните директори на ветеринарните служби за повишено внимание при случаи с пандемичният вирус H1N1 (т.нар. свински грип) по животните.
Причината е в съобщението на Световната здравна организация за разпространение на вируса по прасета, пуйки и домашни любимци, съобщиха от ведомствотo, цитирани от БТА.
Министър Найденов препоръчва на хората с домашни любимци и работещите във ферми непрекъснато да наблюдават за дихателни заболявания по животните. Той е призовал при съмнения на заболявания всички да бъдат в тясно сътрудничество с ветеринарните клиники и регионалните ветеринарни служби. Досега в България няма регистрирани случаи на вируса по животни, припомня министър Найденов.
Някои прасета, пуйки и домашни любимци се заразиха с грипния вирус А(H1N1), но той изглежда не се разпространява толкова бързо сред животните, както при хората, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс и БГНЕС. Говорителят на СЗО Грегъри Хартъл заяви, че засега не е ясно как изолираните животни са се заразили с грипния вирус, който се разпространява бързо сред хората в северното полукълбо, в частност в Източна Европа.
Непознатият до този момент грипен вирус, изглеждащ като странна смесица от човешки и свински гени, беше засечен във ферми за норки в Дания и, изглежда, е заразил само животните, но не и служителите, работещи близо до тях.
В съобщение на своя уебсайт, здравната агенция към ООН посочва, че случаят с норките показва постоянното развитие на грипните вируси, потенциала за изненадващи промени и необходимостта от непрекъснато наблюдение, включително при животните.
Здравната агенция препоръчва на служителите във фермите да бъдат наблюдавани за признаци на респираторни заболявания и призова за близко сътрудничество между публичните здравни и ветеринарни власти в страните, където вирусът е масово разпространен.
Според последните официални данни на СЗО, повече от 5700 души са загинали заради заразяване с вируса А (H1N1) от откриването му по-рано тази година в Северна Америка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *