След 2 часа „Барселона“ – „Реал“: най-скъпият футболен мач в света

activeStoryGal=1; jQuery(‘#storyGal’+activeStoryGal).toggle();Повече от 100 години двубоят „Барселона“ – „Реал“ (Мадрид) е много повече от един обикновен футболен мач. За мнозина това е най-голямото клубно дерби в света заради историческите и националните предпоставки, които са оформили едно непримиримо съперничество.

Но този път „Ел супер класико“ навлезе в нова орбита – на съревнование на финансови и управленски философии. Изчисленията показват, че срещата между двата големи испански съперника в неделната вечер на „Ноу камп“ е най-скъпият футболен мач в световен мащаб.

След мащабната инвестиция на президента на столичани Флорентино Перес през лятото „Реал“ привлече едни от най-добре платените играчи. „Барселона“ също повиши финансовите си стандарти в резултат на успешните изяви на футболния терен. Снощи на терена излязоха футболисти, чиито заплати приближават 1 милиард годишно (общо 935 милиона евро).

В резултат на трансферите „Реал“ зае наскоро първо място в класацията на най-скъпите отбори в света на сп. „Форбс“, а пък победите на „Барса“ го изкачиха на осмо място. „Реал“ (М) е оценен на 1.353 млрд. долара, а „Барселона“ на близо 1 млрд. Белите са клубът с най-големи приходи в света – 366 млн. долара, докато „Барселона“ е трети с 308 милиона. Миналото лято Флорентино Перес се завърна на президентския пост в „Реал“ (М) и даде 250 млн. евро, за да събере голяма част от звездите на световния футбол като Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема и Шаби Алонсо.
Проектът, наричан „Новия галактико“, съчетава в себе си игрови и финансов потенциал.

От „Барселона“ се изказаха критично, но скоро след това похарчиха 95 милиона за привличането на нападателя Златан Ибрахимович и защитника Дмитро Чигрински. Летните покупки на двата клуба сумарно представляват 77% от всички трансфери в Испания на обща стойност 477 млн. евро. И въпреки масираното харчене във философията на двата клуба има коренна разлика.

Под ръководството на Перес „Реал“ се опитва да събере всички най-добри футболисти, докато „Барселона“ при старши треньора Пеп Гуардиола залага на собствената продукция. „Между двата отбора има огромна разлика. „Барселона“ е готов отбор, докато „Реал“ е нов отбор и им трябва време, за да възприемат идеите на треньора“, коментира бившият бранител на „Реал“ Мичел Салгадо пред Би Би Си.

Въпреки всички сметки и приказки за пари и инвестиции двубоят продължава да носи изключителния си заряд и привлекателност. Това се дължи на потенциалното съперничество на двамата най-силни играчи в последните години – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. И двамата имаха здравословни проблеми напоследък, което внесе допълнителна интрига. „С или без Лионел Меси можем да победим“, каза старши треньорът на каталунците в навечерието на двубоя.

Неговите футболисти загубиха миналата седмица първото място в Лига ББВА, но до момента са единственият отбор без загуба. „Реал“ (М) направи една грешна стъпка при гостуването си на „Севиля“, но все пак успя да навакса и дори излезе начело в класирането. След 56 дни отсъствие заради контузия в глезена на десния крак в игра срещу „Цюрих“ се завърна Кристиано Роналдо. Той се включи предпазливо срещу швейцарците в Шампионската лига, но веднага след мача обеща да вкара на „Барселона“. Два дни по-късно отговори на въпроса колко гола иска да отбележи с думите: „Десет, двайсет… Но не знам дали е възможно.“

Ожесточената битка за първото място, заложените още през лятото средства в тази и честта на двата клуба вдигнаха заряда за снощната среща. „Има голямо напрежение, защото в „Реал“ похарчиха много пари. Но когато подписваш за „Реал“, трябва да си готов за напрежението“, коментира още Салгадо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *