Швейцария забрани строежа на нови минарета

Валтер Вобман, президент на инициативния комитет за поправка в конституцията, ликува след предварителните данни за вота.

activeStoryGal=1; jQuery(‘#storyGal’+activeStoryGal).toggle();Швейцарските гласоподаватели изненадващо одобриха предложението в страната да се забрани строежът на нови минарета, сочат прогнозни резултати от неделния референдум, приключил точно на обед.
Ако данните се потвърдят официално, това ще е сериозно поражение за традиционно неутралното по такива деликатни въпроси правителство на Швейцария, коментира Ройтерс.
Освен това резултатът може сериозно да влоши отношенията с близо 300 хиляди мюсюлмани в страната и икономическите отношения с ислямския свят.
Изненадата идва от това, че социологическо проучване от 9-14 ноември показа, че 53% от отговорилите са против инициативата. По това време 37% я одобряваха (при 34% през октомври), а 10% не бяха се определили.
„Изглежда, инициативата за поправка на конституцията е подкрепена и данните очертават позитивна тенденция в тази посока. Това е огромна изненада“, съобщи франкофонската телевизия на Швейцария половин час след затварянето на урните.
Екзитпол на базирания в Берн институт Gfs показва, че „за“ са гласували мнозинството от избирателите и повечето от кантоните, допълва телевизията.
И правителството, и парламентът отхвърлиха инициативата за референдум с мотива, че той противоречи на конституцията, на свободата на религията и на националните традиции на толерантност. Организацията на ООН за защита на човешките права също изрази загриженост по този повод.
Но група политици от дясната Швейцарска народна партия (SVP), която е най-голямата в страната, както и Федералният демократичен съюз събраха достатъчно подписи, за да подложат на референдум „ислямизацията на Швейцария“.
„Просто искаме да спрем по-нататъшната ислямизация на Швейцария, имам предвид политическия ислям. Хората могат да изповядват религията си, нямаме проблем с това“, обяснява лидерът на инициативния комитет Валтер Вобман. „Трябва обаче да спрем вдигането на минарета, от които се призовава към молитва, действието на шариата. Минаретата са мощен символ на политическия ислям и шариата.“
В почти 7-милионна Швейцария има около 300 хиляди мюсюлмани, предимно от Босна, Косово и Турция.
В страната има четири джамии с минарета, включително в Женева и Цюрих.
Призоваването към молитва от тях е забранено.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *