Сливанията и придобиванията ще достигнат 5-годишен рекорд през 2014 г.

През първите три тримесечия на тази година общият обем на сливанията и придобиванията (М&А) достигна $2,66 трлн, сочат данните на Reuters, цитирани от The Financial Times. Това е ръст от 60% спрямо същия период на миналата 2013 г. и е своеобразен рекорд за последните пет години.

Освен това, значително се е увеличил броят на големите сделки, които са над или равни на $5 млрд. Това все повече убеждава банкерите на Wall Street, в Европа и в Азия, че транснационалните корпорации връщат доверието на инвеститорите, което те бяха загубили след финансовата криза.

„Никога не съм виждал пазара по-стабилен, отколкото той е в момента. Имам предвид как пазарът се справя с геополитическите и финансовите рискове“, коментира Питър Уайнбърг, съосновател на инвестиционната банка Perella Weinberg.

M&A активността е нараснала в почти всички сектори на икономиката. За разлика от последните няколко години, когато консолидацията настъпи само в някои сектори, като например при високите технологии, които успяха да покажат, че М&А пазарът се съвзема. Според експерти, увеличението на броя на сливанията и придобиванията в много индустрии е логичен резултат от стратегиите, приети от компаниите след финансовата криза.

„Преминахме през тежък период, когато разходите бяха драстично съкратени, което значително ограничи експанзията на много компании. Затова сега е съвсем естествено компаниите отново да започнат да сключват сделки и да продължат да растат“, обобщи Питър Taг, един от ръководителите на направлението M&A в Citigroup.

„Нарастването на броя на сливанията и придобиванията се дължи и на факта, че компаниите са имали достатъчно време да разработват различни варианти за сделки“, казва Майкъл Кеър от Goldman Sachs. Според него сделките генерират сделка, но и никой не иска да бъде пръв. „Винаги обаче, като започва такъв процес, възниква въпросът: Какво да се прави? В много от индустриите броят на активните играчи намалява и заради това последствията за пасивните може да бъдат сериозни, дори да генерират загуби“, прогнозира Майкъл Кеър.

През тази година най-активни са били енергийните компании. За последните девет месеца обемът на сливания и придобивания в сектора достигна $376,2 млрд., което представлява ръст от 56% спрямо аналогичния период на 2013 г. Сериозна активност проявиха и фармацевтичните компании (статистиката за тях се води от 1980 г.). През тази година в този сектор бяха обявени сделки за $368,6 млрд. В тази сума не влиза провалената сделка на Pfizer да придобие AstraZeneca за $116 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *