Служителите в ЕЦБ организират първата в историята на банката стачка

Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ)ще проведатпървата си стачка. Теще протестиратсрещу планирани промени в схемата за пенсиониране, информира днес „The Financial Times“.
На 3 юни, когато управляващият съвет на банката ще пристигне във Франкфурт за редовната си месечна среща, служителите на финансовата институция ще прекратят работа за 90 минути. От ръководството на банката заявяват пред изданието, че основните дейности няма да бъдат прекъсвани.
Освен условията по пенсионирането, от ръководството смятат да променят и начина, по който се изчисляват всички бонуси и премии.
Персоналът на европейските институции се радва на доста добри условия на труд и сигурност. Стачката е по-скоро знак за обтегнатите напоследък отношения между ръководството на ЕЦБ и синдикалните организации заради предстоащите реформи.
От банката обясняват, че реформите се планират и обсъждат вече повече от две години, не без консултации със служителите. Всички промени са крайно необходими с оглед тежката икономическа ситуация, смята ръководството на институцията.
ЕЦБ беше основана през 1999 г. като централна банка за всички страни, които използват еврото като своя валута.
Стачката на банкерите от ЕЦБ ще бъде първата в най-новата история на централните банки. От Федералния резерв на САЩ съобщиха, че подобен прецедент при тях не е имало никога, ав централната банка на Великобритания последните протести датират от 1975 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *