Служители на ЕС изхарчили 85 млн. лири за хотели и храна

Висши представители на Европейския съюз са изхарчили за една година над 85 милиона британски лири чрез специални кредитни карти за плащане за храна и хотели.Това показват данни, предизвикали призиви за по-голяма прозрачност на разходите, пише британският в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

На около 13 000 служители на ЕС и свързани с него служби са издадени кредитни карти, с които да заплащат разходите си при отсядане в хотел и за развлечения по време на командировки, а също за лични покупки. Това разкрил тръжен документ, издаден във връзка с избора на нов доставчик на кредитни карти за 6-годишен период.

Служителите на ЕС в командировка получаватдо 83 лири на ден, в зависимост от държавата, за да покриват разходите си за храна и „непредвидени разходи“. Това не включва разходите за хотел. Те имат право и насума за развлечения, свързани с изпълнението на служебните им задължения. Платената по тези карти сума за 2103 г. възлиза на 103,4 млн. евро (85,9 млн. лири), което прави по около 6600 лири на картодържател. Тук не са включени разходите за пътуване със самолет или влак.

Такива кредитни карти са издадени на 143 служители, базирани във Великобритания, които са похарчили 36 000 лири. Около 362 служители в Германия са изхарчили 1,53 млн. лири, а 79 служители във Франция – 281 000 лири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *