Слуховете за инфлация стряскат инвеститори

Слуховете за инфлация, девалвация на лева и издънване на бюджета стряскат инвеститорите на финансовия пазар у нас.

Това заяви проф. Милети Младенов, бивш подуправител на БНБ, на конференция във Варна „Инвестиции в бъдещето – 2007“.

„Не може да се прави аналог с кризата през 1996/97 г. Сега има валутен борд, който стои зад лева, както и икономически растеж“, подчерта професорът. Според него управляващите сега не са за завиждане. Не трябва да се търси връзка между инфлацията и доходите.

По-скоро причината е в картелирането, което на зърнения пазар например въздейства директно и качва цените. Брутният продукт расте по-бързо, а доходите – по-бавно и дори изостават, смята проф. Младенов.

Той цитира професор Георги Петров, според когото 4-5 млрд. лева потъват в сивата икономика и корупцията. Съществува и друг парадокс: вносът и конкуренцията трябва да свалят цените, а всъщност те се качват.

Професорът даде пример с това, че се купува мляко от Хърватия всеки ден, но цените на млечните изделия растат.Над 100 чужди застрахователни компании и над 40 банки и инвеститорски посредници отвън са заявили желание да дойдат у нас след 1 януари 2007.

Те могат да работят по два варианта. Единият е чрез създаване на клон. Вторият – чрез договор с физически лица или чрез наши адвокатски кантори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *